Thursday 27 September 2012

TART & TARTLET

Tart/ Tartlet & serupa dengannya. Tak jemu mata memandang & enak rasanya. Cantik  dipandang kalau pandai hias. Puas hati bila semua orang suka....

Strawberry tart

1.Sweet dough/ pastri :

Butter (unsalted)    200 gm
Gula icing              100 gm
Telor/egg                30gm
Tepung                 300 gm
sedikit garam

2. Caranya:
  • Butter, garam, gula icing diadun sampai lembut.
  • Masukkan telor & gula - sehingga sebati.
  • Masukkan dalam cling wrap & chill.
  • Terap & masuk dalam acuan pastri tart/tartlet
  • Cucuk dasar pastri dengan garpu & bakar dengan "bake bean". Bila separuh masak, keluarkan bake bean dan bakar sehingga masak. 
  • Angkat & sejukkan 
Pilihan buah untuk topping ikut cita rasa..
                      


Custard cream my style:
*  susu segar 1/2 liter,
* gula castor 65 gm,
* telor kuning 100 gm,
* tepung kastad 25 gm,
* tepung gandum 25 gm,
* butter 15 gm.

Caranya:

1.  Pukul telur & gula castor + tepung    kastad
2.  Masakkan susu dan sehingga mendidih
3. Masukkan tepung kastad yang dicamput telur & gula sehingga bercampur dan pekat + butter
4. Isikan pastri tartlet / tart tadi - buat cermat-cermat  agar cantik
5. Bila selesai, hiaskan/ aturkan buah-buahan yang disukai....
6. Glazekannya dengan jelfix & sejukkan dalam peti ais sekejap...


Boleh terap dalam acuan tartlet


Kadang-kadang tak larat nak terap kecil-kecil, inilah jadinya..






Musim strawberry manis yang murah - sekarang ni kat pasar malam pun ada jual...
Kadang-kadang bila kiwi ada, elok juga, nak guna mangga masak pun boleh, rambutan, laici, mata kucing, betik, peach, anggur, limau mandrin.... pendek kata apa saja yang kita suka. 

Buah-buahan tempatan atau import sama saja sedap cuma saya suka lah kalau warna striking seperti strawberry ....




Bila rajin, terap dalam acuan tartlet  kecil-kecil macam ni comel !!











Tak rugi kalau mencuba..



 mai sepinggan !









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...