Tuesday 18 December 2012

ROJAK MADURA

Salam & Selamat Siang !!

Hari ini resepi baru untuk kita cuba... aku pun baru cuba makanan ini. Namanya ROJAK MADURA. Makanan ini disediakan oleh Lia.

Lia ni rajin & selalu rindukan makanan kampung halamannya. Jadi, aku pun carilah bahan-bahan serta alatan untuk dia melepaskan gian kepada masakan kampung halamannya.

Rojak Madura... mulanya aku ingat macam rojak buah atau rojak mamak yang kita selalu makan, tapi rupa-rupanya Rojak Madura ini rasanya lebih kurang "pecal" atau "gado-gado". Bezanya ianya disediakan segera & mesti makan segera.

Aieshah pun suka makan dan minta Kak Lia buat kan ...

Bahan-bahan nak buat Rojak Madura ini, kita boleh campur asalkan sesuai dengan selera masing-masing..

Alatan & bahan-bahan !


Soo Hoon  besar



Soo hoon dah dicelur



Petis


Cobek

Jom kita try Rojak Madura!!

Bahan untuk dioles/ digiling:

5 sudu besar kacang tanah digoreng tanpa minyak 
2 sudu besar petis madura /otak udang (petis)
6 biji cili padi (cabe rawit) - jika mahu pedas lebihkannya 
1/2 biji tomato (tomat)
3 ulas bawang -  di mayang & putih digoreng
gula merah secukup rasa 
garam secukup rasa

Bahan lain:

3 papan kacang panjang - dipotong & celur
2 tangkai kangkung - potong & celur
4 sudu taugeh kecil - dicelur
1  tahu  - digoreng
1 keping tempe - digoreng
timun - dipotong seperti nak buat rojak 
1 biji lontong ( nasi impit)
1 mangkuk soo-hoon besar direndam & dicelur 

Cara penyediaannya:
  1. Oles semua bahan yang disediakan untuk dioles dalam Cobek (Giling).
  2. Bila semua sudah hancur, perisakan mengikut selera.
  3. Campurkan & gaulkan  bahan yang dioles dengan bahan-bahan yang direbus & goreng.
  4. Siap & hidangkan.
                             
Rojak Madura




GURIH !!

Mai Sepinggan !! 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...