Sunday 27 January 2013

NASI KERABU

Nasi Kerabu -  Kalau sarapan pagi, makan tengah hari atau makan malam, aku rasa nasi kerabu adalah makanan seimbang & lengkap. 

Nasi Kerabu ini adalah makanan asal orang Pantai Timur - Kelantan, Terengganu & Kuantan (Pahang). Penyediaan nasi kerabu juga berbeza ikut daerah-daerah.... dan yang wajib ialah budu - tak ada budu tak kick !

Resepi nasi kerabu aku masak adalah kombinasi dari kawan-kawan yang pernah ajar seperti Norhayati Mohammad, Norhasifah Abd Ghani dan Mak Wan tukang urut dari Kemaman. 

Nak buat Nasi Kerabu mesti pandai buat tumisnya dan juga sambal @ serundingnya. 



Ok pertamanya kita buat Kuah Tumisnya..

Bahan-bahannya:

1/2 kg santan
7 sudu besar cili kering yang sudah dimesin
9 ulas bawang merah - di tumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
1 inci belacan
1 keping asam gelugor
1 batang serai
gula melaka dan garam secukup rasa
1 sudu besar minyak untuk menumis

Cara Penyediaannya:
  1. Panaskan minyak dalam  periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
  2. Masukkan cili mesin dan kacau hingga naik minyak.
  3. Masukkan serai, belacan. santan dan gula melaka.
  4. Masukkan asam keping & garam.
  5. Kacau hingga masak.
  6. Angkat dan hidangkan bersama nasi kerabu.

Serunding Nasi Kerabu
Bahan-bahannya:

5 ulas bawang merah
1 inci halia
2 sudu teh lada hitam
1/2 biji kelapa dibuat krisik tapi jangan sampai berminyak
4 ekor ikan kembung direbus dan ambil isinya sahaja

Cara Penyediaannya:
  1. Tumbuk bawang , lada hitam dan halia sampai halus.
  2. Masukkan ikan, garam dan gula secukup rasa.
  3. Hidangkan bersama nasi kerabu
Ulam-ulaman Nasi Kerabu

Bahan-bahannya:
Semua bahan untuk ulam-ulaman dihiris halus-halus dan hidangkan bersama.
  • Taugeh, kacang panjang, kobis, daun kesom
  • daun serai wangi, bunga kantan bawang besar, serai 

OpppppSSSS !!! JANGAN LUPA BUDU CAP 3 KETEREH !!!




Mai Sepinggan!!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...