Tuesday 29 January 2013

SOTO AYAM

Soto? Kalau nak makan soto, tak syak lagi, aku rasa kat Muar lah soto yang paling sedap...

Bila-bila ada masa, silalah ke Muar... dan dapatkan rempah soto WAK SERNAN.... 

Amat Sedap dan simple, tak payah renyah-renyah. Ikut saja resepi yang tertera di bungkusan, Insyaallah menjadi !!

Jom masak soto ikut resepi rempah soto Wak Sernan................

Sangatlah sedap!!!




Rempah Soto Wak Sernan sungguh sedap!!

Bahan-bahannya:

Kuah Soto:

2 ekor ayam kampung / ayam telur  - bersih & belah dua
3 1/2  liter air untuk mereneh:
6 sudu besar rempah soto Wak Senan
garam secukup rasa

Bahan-bahan lain  untuk  hidangan:

beehoon  - direndam & dicelur  hingga lembut
nasi impit - di potong kiub
taugeh - di bersihkan 
tangkai daun bawang & daun sup 
bawang goreng
bergedel, sambal cili  kicap
keropok ikan,  kacang goreng


Cara-cara penyediaannya:

  1. Masakkan air di dalam periuk bersama rempah soto.
  2. Masukkan ayam dan renehkan sehingga ayam lembut. Tambah lagi rempah soto sehingga cukup rasa.
  3. Masukkan garam secukup rasa.
  4. Angkat ayam, toskan, carik-carikkan dagingnya. Ketepikan.
  5. Panaskan sup soto.
Cara menghidangkannya:
  • Letakkan beehoon, nasi impit, bergedil, taugeh, daun sup & bawang.
  • Sendukkan sup soto panas kedalam pinggan.
  • Letakkan bawang goreng, sambal cili kicap dan kacang goreng.
  • Selamat menjamu selera!!!
Resepi Sambalnya:

20 biji cili padi
5 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula 

Cara Menyediakannya:


  1. Celor cili padi dengan kuah soto.
  2. Blendkannya dan gaulkan dengan kicap dan gula. Kacau rata.








Mai Sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...