Thursday 5 September 2013

PULUT DAKAP @ LEPAT DAKAP @ PULUT PISANG

Salam..... dalam kesibukan dan keriuhan seharian, teringin pula nak makan pulut dakap. Bertambah-tambah meleh ayaq lioq bila tengok kawan senegeri yang  tinggal jauh di Sri Langka buat pulut dakap yang mecapai tahap PIAWAI yang tidak boleh ditandingi... Hang buat kami jelous Bashah!!


Pulut Dakap yang enak !!

Pulut yang berdakapan !
Pulut dakap merupakan sejenis kueh. Aku suka sangat. Kalau di sini rasanya sukar ditemui. Tapi kalau balik ke Indera Kayangan, pasti ada ~ dan harganya masih murah terutamanya di gerai kueh Titi Chai.

Biasanya orang Kedah-Perlis akan guna pisang awak yang masak ranum. Pisang lain tak best! Keenakkan kueh ini, pulut yang lemak dan pisang yang manis ... adoi tak dapat diceritakan lagi!

Jom buat pulut dakap....

Bahan-bahannya:

3 cawan beras pulut ( seperti biasa aku suka pulut susu)
1 sikat pisang awak yang masak ranum ( tak ada biji)
3 cawan santan pekat diletakkan garam secukup rasa
2 helai daun pandan
daun pisang secukupnya ( dipotong selebar 6x 6 inci serta dilayur sehingga layu)
tali untuk mengikat secukupnya

Cara-cara menyediakannya:

  1. Rendam pulut selama 1 jam ( kalau bukan pulut susu 3 jam lebih)
  2. Kukus pulut sehingga masak.
  3. Bila masak, gaulkan dengan santan sehingga rata ~ ketepikan.
  4. Ambil pisang dan belah dua.
  5. Sendukkan pulut sebanyak 2 sudu besar dan letakkan ditengah-tengah daun pisang.
  6. Ratakan pulut dan letakkan pisang ditengah-tengahnya.
  7. Lipatkan daun pisang seperti membalut lepat.
  8. Buat sehingga pulut dan pisang habis.
  9. Ambil dua bungkus pulut dan kembarkan keduanya.
  10. Ikat dengan tali di bahagian atas dan bawahnya sehingga habis semua berpasangan.
  11. Masukkan kedalam kukusan dan rebus selama 25 minit.
  12. Angkat dan hidangkan.
Awww!!




Mai Sepinggan !!



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...