Wednesday 4 June 2014

CHICKEN PUFF

Chicken Puff... Sedap sangat dan kita boleh makan sebagai sarapan pagi atau  makan tengahari  biarpun ada yang  kata untuk minum petang.. Owhhh .. 
Hmmm... hari ini Chef nak ajak buat Chicken Puff sebab tengah teringin sangat-sangat.

Jom kita buat chicken puff untuk minum petang...

Saiznya ikut cita rasa
Bahan-bahan untuk intinya:
5o gm minyak
80 gm bawang dihiris nipis-nipis
30 gm tepung
250 gm sayuran campur (yang beku peas, carrot)
200 gm daging ayam di potong kecil/cincang
2 sudu besar kicap cair
1/4 sudu teh  lada hitam
1 sudu teh serbuk pati ayam
200 gm air
garam secukup rasa
Cara membuat inti:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sampai wangi.
  2. Masukkan tepung dan kacau selama 30 saat.
  3. Masukkan sayuran campur, kacau 2 minit.
  4. Masukkan ayam, air, kicap cair, lada hitam, pati ayam dan garam secukup rasa.
  5. Kacau sehingga masak.
  6. Angkat dan sejukkan.

Pastri paf yang diisi inti 
Bahan-bahan untuk  pastri:
400  gm tepung 
50 gm mentega
1/8 sudu teh garam
220 gm air
500 gm majerin pastri

Penyediaan Pastri:
  1. Adunkan tepung, mentega, garam dan air sehingga menjadi doh licin.
  2. Biarkan 15 minit.
  3. Canaikan doh, letakkan majerin pastri ditengah-tengah doh, balutkan.
  4. Canaikan doh menjadi 10 mm tebal dan lipatkannya.
  5. Biarkan 15 minit. Balik-balikkan doh dan canaikan lagi sebanyak 4 kali.
  6. Akhir sekali canaikan menjadi 3 mm.
  7. Potong mengikut saiz yang dikehendaki.
  8. Isikan dengan inti tadi.
  9. Tutupkan dan tekan tepi dengan garpu.
  10. Sapukan dengan pengilat kuning telur.
  11. Tusukkan beberapa lubang dengan garpu.
  12. Bakar pada suhu 200'C selama 35 minit atau hingga perang.                                          

  13. Chef suka perang dan rangup

 inti boleh ganti daging atau kambing 


Boleh bentuk bulat begini


Yummy...


Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...