Sunday 8 March 2015

MOCHI ; Moshi-Moshi

Yeahhhhh....  pembuka maisepinggan untuk tahun 2015 ialah MOCHI...... rupanya yang bersih, lembut memang menggamit selera. Dengar nama sudah tahu bahawa ia makanan dari Jepun. 
Bahan utamanya tepung pulut... mula-mula rasa Mochi ialah semasa berkunjung ke Yokohama dan Tokyo dan rasanya hmmmm ala-ala Kueh Tepong Gombak... tapi Tepung Gombak agak keras manakala Mochi ini  teksturnya lembut dan halus..



Ini lah rupanya si MOCHI 

Jom buat MOCHI....

Bahan-bahannya:

220 gm tepung beras pulut
110 gm gula pasir
200 ml santan
2 sudu teh serbuk vanila
tepung beras pulut secukupnya untuk menyalut
sedikit pewarna merah dan hijau
Intinya : Kacang merah, kacang hijau

Cara-Cara menyediakannya:

  1. Campurkan tepung beras pulut, gula dan serbuk vanila kedalam mangkuk adunan.
  2. Masukkan santan sedikit demi sedikit dan kacau sehingga licin
  3. Masukkan adunan yang sudan diadun ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
  4. Pastikan adunan masak dengan baik (tidak melekat)
  5. Angkat dan sejukkan.
  6. Apabila telah sejuk, bahagikan adunan kepada 12 bahagian bulat dan leper.
  7. Bulatkan dan masukkan inti, bentukkan seperti bebola kecil.
  8. Salutkan Mochi ini dengan tepung pulut yang digoreng tanpa minyak.
  9. Dinginkan sebelum dihidangkan.

Teksturnya yang lembut dan enak jika dihidang dingin


Inti - ku suka lotus paste

Variasi:
1. Inti - kita boleh guna apa saja inti yang kita suka
2. Warna - warnakan dengan warna merah, hijau, putih mengikut citarasa


Mai Sepinggan!!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...